nogyogyaszat-globe-medical-balatonkenese-veszprem-fured-siofok-2
nogyogyaszat-globe-medical-balatonkenese-veszprem-fured-siofok-2

Szülészet, nőgyógyászat

A rendszeres nőgyógyászati vizsgálat, illetve a korszerű, aktuális alapelveken nyugvó várandósgondozás a női egészségkultúra alapvető része. Korszerűen felszerelt rendelőnkben a legmodernebb technikai háttérrel, kulturált környezetben várjuk a vizsgálatra jelentkező hölgyeket. Napjaink orvosi ellátásában egyre inkább a megelőzésre helyeződik a hangsúly.

A szülészet-nőgyógyászatban az évenkénti méhnyakrák-szűrés egyike a legfontosabb preventív céllal végzett vizsgálatoknak. A vizsgálat lényegében a külső női nemi szervek, illetve a hüvely és a méhnyak megtekintését, az ún. hüvelytükrös (colposcopos) vizsgálatot, valamint a kismedencei terület kézzel történő áttapintását (bimanualis vizsgálat) foglalja magában. Számos esetben a női belső szervek állapotának megítéléséhez hüvelyi ultrahangvizsgálatra is szükség van; ennek legkorszerűbb technikai feltételei rendelőnkben szintén rendelkezésre állnak.

Betegeink számára a rutin szűrővizsgálatokon túl rendelkezésére állunk családtervezési, fogamzásgátlási kérdésekben csakúgy, mint az intimhigiénével kapcsolatos problémák megoldásában.

A meddőségi kivizsgálás ugyancsak kiemelt tevékenységeink közé tartozik. A megfelelő kivizsgálási protokoll alkalmazásával a legtöbb esetben azonosíthatóvá válik a várandósság elmaradásának oka; ezek többsége orvosolható és ezzel a kívánt terhesség akadálya elhárítható.

A várandósgondozás szintén rendelésünk legfontosabb profiljai közé tartozik, lehetőséget adva a megfelelő vizsgálatokra és konzultációra.

Manapság egyre nagyobb jelentőségűvé válik a genetikai tanácsadás a várandósgondozás részeként, rendelőnkben erre is lehetőség van. Igyekszünk az ún. preconceptionalis gondozást (terhességre való felkészítést) is minél szélesebb körben népszerűsíteni pácienseink körében, hiszen ez számos esetben lehetővé teheti a várandósság alatti esetleges problémák megelőzését, kiküszöbölését vagy az esetleges következmények hatásainak mérséklését.

Rendelőnkben a legkorszerűbb intimlézer-kezelés technikai feltételei is biztosítottak. Ezek egyfelől inkontinencia, hüvelyszárazság, méhsüllyedés esetén jelenthetnek megoldást, de hüvelyszűkítő céllal is használhatók.

Kiemelt szolgáltatásaink:

 • Nőgyógyászati szakvizsgálat (bimanualis és colposcopos vizsgálat)
 • Méhnyakrák-szűrés
 • Nőgyógyászati ultrahangvizsgálat
 • Családtervezési és fogamzásgátlási tanácsadás
 • Meddőségi kivizsgálás
 • Preconceptionalis gondozás (terhességre történő felkészítés)
 • Genetikai tanácsadás
 • Várandósgondozás

  Nőgyógyászat


  Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot (kötelező)

  Globe Medical Center magánklinika, Budapest - Szülészet NőgyógyászatBudapesti V. kerületi magánklinikánkon magasan képzett nőgyógyász szakorvosok várják a kedves betegeket nőgyógyászati szakrendelésre. Nőgyógyászatunkon a legmodernebb berendezésekkel, várokozás nélkül vehetik igénybe.

  Miért érdemes magán nőgyógyászhoz járni?

  A nőgyógyászati magánrendelésnek számtalan előnye van, hiszen a beteg orvos kapcsolat sokkal közvetlenebb, nincs stressz, és az egyeztetett időpontban biztos fogadják a beteget. A nőgyógyászati vizsgálatok minden ágát a helyszínen magánklinikánkon végezzük, az eredményeket saját laborunkban a legrövidebb időn belül kiértékeljük. Magánklinikánkon endokrinológus nőgyógyász magánrendelés és szülészet is működik. Nőgyógyászati szakrendeléseinket Hétfőtől – Péntekig, munkanapokon 10-20 óráig vehetik igénybe. Magánklinikán szülészetén lehetőség van rendszeres szűrővizsgálatok elvégzésére, neves szülész nőgyógyász szakorvok felügyelete mellett.

  Nőgyógyászati endokrinológia

  Belső elválasztású mirigyek mindazon szervek, melyek sejtjei különböző hatást kifejtő hormonokat termelnek. Ezek az anyagok a keringési rendszerbe jutva, az egész szervezetben fejtik ki hatásukat. Ezért nevezzük ezeket belső elválasztású (endokrin) mirigyeknek, megkülönböztetve a külső elválasztású (exokrin) mirigyektől (pl.: nyálmirigyek).

  szülész nőgyógyász magánrendelés

  Nőgyógyászati problémáit magas minőségben gyógyítják elismert specialistáink. Dr. Joó József Gábor, MTA doktora, szülész-nőgyógyász, klinikai genetikus Nőgyógyászati fertőzések diagnosztikájában alkalmazott vizsgálatok közül a lactobacillus flóra megítélésére mind vizsgálóasztal melletti módszer, mind a mikroszkópos vizsgálat hozzáférhető. A hüvelyváladék pH-jának meghatározása a beteg vizsgálata kapcsán elvégezhető differenciáldiagnosztikai módszer. A hüvelyváladék kémhatása emelkedik (lúgos irányba mozdul el), ha a domináns bakteriális flórát jelentő lactobacillusok háttérbe szorulnak. Az esetek többségében a klinikai kép alapján nem tudjuk felállítani a diagnózist. A nőgyógyászati fertőzések korszerű diagnosztikájában nem nélkülözhető a hüvelyváladék kenet mikroszkópos vizsgálata. A mintavétel hüvelyváladék vizsgálata esetén az oldalsó vagy a mellső hüvelyboltozatból történjék. A kenet metilénkékkel történő festést követően vizsgálható, a lactobacillus flóra megítélhető.

  A szeméremtest fertőzései

  Herpes genitalis

  A Herpes simplex vírus által okozott szexuális úton terjedő fertőzés, mely az első fertőzés esetén szeméremtesti fájdalmat, duzzanatot, a szeméremtesten hólyagokat okoz, melyek felszakadását követően fájdalmas fekélyek keletkeznek, a lágyéki nyirokcsomók fájdalmas duzzanatával. A tünetek jelentkezése után minél korábban megkezdett vírusellenes kezelés javasolt.

  Condyloma acuminatum

  Humán papillomavírus (HPV) által okozott szemölcsös elváltozás, mely leginkább a szeméremtesten (főleg a gáton), ritkábban a hüvelynyálkahártyán és a méhnyakon fordul elő. A szemölcsök lassan növekednek, de kezelésük annál könnyebb, minél kisebb az elváltozás. Kisebb szemölcsök kezelése ecseteléssel történik, nagyobb szemölcsök, vagy kiterjedt elváltozások esetén a kezelés sebészi eltávolítás.

  Bartholin-mirigy tályog

  A nagyajkak alsó harmadában, a hüvelybemenet egyik oldalán bakteriális fertőzés következtében kialakuló fájdalmas, diónyi vagy szilványi képlet, mely tapintásra igen érzékeny. A tályog kialakulását megelőzheti a Bartholin-mirigy cystája, fájdalmatlan duzzanata. Kezelése műtéti.

  Gombás hüvelyfertőzés

  Többnyire endogén fertőzés, vagyis a kórokozó a beteg saját szervezetéből származik.  Kórokozója a Candida albicans vagy non-albicans candida törzsek. Hirtelen kezdődő szeméremtestre lokalizálódó égő érzés, viszketés, irritáció jellemzi, mely csapadékos fehér hüvelyváladékkal társul. Az igen kellemetlen panaszok miatt a betegek általában gyorsan orvosi segítséget kérnek.

  A kórelőzmény felvétel során jellemző információ, hogy a panaszok általában a ciklus második felében lépnek fel.

  A hüvely feltárás segítségével megállapítható, hogy a szeméremtest és a hüvely gyulladt, a hüvelyfalhoz tapadt csapadékos fehér váladék észlelhető változó mennyiségben. A típusos klinikai kép a diagnózis felállításához elegendő.

  A metilénkékkel festett váladék kenet mikroszkópos vizsgálata segítségével igazolható a kórkép fennállása.

  Krónikus visszatérő gombás hüvelyfertőzés

  Ha egy év alatt legalább négy akut Candida-fertőzés fordul elő, akkor krónikus visszatérő gombás hüvelyfertőzésről beszélünk.

  A gombás hüvelyfertőzésre jellemző leginkább a recidiváló akut epizódok fellépte, melyek akár minden menstruációs ciklusban, általában a menses előtt okozzák a legkifejezettebb panaszokat.

  A jelenleg rendelkezésünkre álló antifungalis készítmények gátolják a sarjadzógombák szaporodását, de nem írtják ki azokat a genitalis tractusból. A krónikus visszatérő gombás hüvelyfertőzés kezelése ezért mindig két részből kell, hogy álljon: az akut fertőzés megszüntetéséből, majd ezt követően legalább 12 hónapig tartó megelőzésből, mely utóbbinak célja a panaszmentesség biztosítása, a recidivák megelőzése, illetve számuk csökkentése. A szakirodalom és saját tanulmány alapján is a lokális megelőzés céljára a leghatékonyabb a 600 mg bórsavport tartalmazó magisztrális hüvelykúp, melynek adagolását hetente egy alkalommal kezdjük. A megelőző kezelés alatt a klinikai és mikrobiológiai hatékonyságot panaszmentesség esetén is háromhavonta javasolt ellenőrizni.

  Bakteriális vaginosis

  Hasonlóan a gombás fertőzéshez, szintén endogén infectióról van szó. Homogén, fehér, vízszerű, kellemetlen szagú hüvelyváladék jellemzi, melyet nem kísér a gombás hüvelyfertőzésre jellemző egyéb szubjektív tünet.

  A gyakran tünetmentesen zajló bakteriális hüvelyfertőzés szövődménye lehet a felszálló fertőzés, mely petevezeték gyulladáshoz vezethet, következményesen meddőséghez.

  A panaszok általában a menses után lépnek fel.

  A hüvely feltárás során a szeméremtest, illetve a hüvely lobmentes, azonban a jellegzetes homogén, fehér hüvelyváladék észlelhető. A hüvelyváladék tesztcsíkkal mért pH-ja 4,5 felett van.

  A váladék kenet mikroszkópos értékelése során „clue-sejtek” láthatóak, melyek baktériumokkal fedett laphámsejtek.

  A gyakran visszatérő bakteriális vaginosis terápiás kihívást képez, a kórkép megelőzésének alapvető eszköze az élettani lactobacillus flóra regenerálása a hüvelyben

  Trichomonas vaginitis

  A Trichomonas vaginalis által okozott szexuális úton terjedő hüvelyfertőzés kellemetlen szagú, sárgás-zöld, habos váladékozással, szeméremtesti irritációval, fájdalmas vizeléssel jár.

  A hüvely feltárás során a szeméremtest és a hüvely belövellt, lobos, a fent leírt hüvelyváladék látható. A hüvelyváladék pH-ja emelkedett, 4,5 feletti.

  A hüvelyváladék kenetében mikroszkóppal Trichomonas vaginalis kimutatható, fehérvérsejtek, coccobacillusok láthatók.