ultrahang-diagnosztika
ultrahang-diagnosztika

Ultrahang diagnosztika

Ultrahang vizsgálatokat a nagy tapasztalattal rendelkező radiológus szakorvosunk, Dr. Kára-Cséplő Andrea végzi magánrendelőnkben egy modern, vadonatúj  Samsung Medison HS50 Color / Power / Pulzus Doppler készülékkel. Az ultrahang  egy kíméletes, fájdalommentes eljárás, amivel belgyógyászati, urológiai, nőgyógyászati, endokrinológiai, ízületi és érproblémák, elváltozások diagnosztizálhatók.

Hogyan készüljön az ultrahang vizsgálatra?

A hasi és kismedencei vizsgálat előtt legalább 5 órával kérjük már ne étkezzen és a  folyadékpótlására is csak szénsavmentes víz javasolt. A kismedencei vagy kifejezetten húgyhólyag ultrahangnál viszont fontos, hogy telt hólyaggal érkezzen, ezért ezekben az esetekben nem tanácsos a vizeletürítés vizsgálat előtt.

Milyen ultrahang vizsgálatokat vehet igénybe?

Hasi ultrahang vizsgálat

A hasüregi, és a kismedencei szervek vizsgálatára alkalmas. A szervek méretbeli változásai, szerkezeti eltérései, fejlődési rendellenességei éppúgy láthatóak, mint a ciszták, kövek, tályogok, jóindulatú zsír- és izomdaganatok, rosszindulatú tumorok, illetve a hasüregi folyadék.

Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat

A pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy vizsgálatának nélkülözhetetlen eszköze az ultrahang. Segítségével jól láthatók a lebenyek szerkezete és mérete, a pajzsmirigyben esetlegesen jelen lévő göbök, ciszták, gyulladásos folyamatok. Komplex vizsgálatunk magában foglalja a nyálmirigyek vizsgálatát is.

Nyaki erek, carotis doppler ultrahang

A vizsgálatnak köszönhetően az érszűkülethez illetve érelzáródáshoz vezető, érelmeszesedésre való hajlam korán felismerhető. A nagyerek érfali elmeszesedésének elhelyezkedése, szerkezete, mérete, az általuk okozott érszűkületek pontos meghatározására ajánljuk ezt a vizsgálatot. A nyaki nagyerek szerkezete, a vér áramlása jól megítélhető ezzel a vizsgálattal.

Nyaki lágyrész ultrahang

Ezen a vizsgálaton a nyakon, a bőr alatt tapintható csomókat, felületes elváltozásokat, izmok szerkezeti eltéréseit vizsgáljuk.

Kétoldali emlő, hónalj ultrahang vizsgálat

Az emlők ultrahangos vizsgálatának előnye, hogy nem jár sugárterheléssel és fájdalommentes. A vizsgálat az emlők szöveti- és szerkezeti elváltozásainak (ciszta, daganat, stb.) kimutatására alkalmas. Az emlők mellett a jobb és bal oldali hónalj árkokat, nyirokcsomókat is megvizsgáljuk.

Az emlő ultrahang nem igényel különleges előkészületet és várandósság esetén is elvégezhető.

35 éves kor alatt az emlők szöveti- és szerkezeti elváltozásainak, mint például ciszta, daganat, stb. kimutatására az emlő ultrahang ajánlott. 35 év feletti nők esetében az ultrahang, a mammográfia, illetve adott esetben az emlő tomoszintézis a leghatékonyabb vizsgálati módszer.

Egyéb lágyrész ultrahang

A bőr alatti lágyrészek, izmok, inak, a zsírszövet, az erek, a kötőszövet, valamint a nyirokcsomók vizsgálata. A vizsgálat alkalmas sérülések (pl. izomszakadás) kimutatására is.

Végtagi erek doppler ultrahang vizsgálata

A vizsgálatkor az alsó végtagokat vizsgáljuk a leggyakrabban. A vénás Doppler ultrahang vizsgálat pl. vénagyulladásról, vénás trombózisról, valamint vénás billentyű elégtelenségről adhat képet. Az artériás Doppler ultrahang a páciens végtagjainak keringését vizsgálja. Az erek funkcióját, valamint az esetlegesen fennálló kóros eltéréseket, szűkületeket nézzük ilyenkor.

    Ultrahang diagnosztika


    Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot (kötelező)