ultrahang-diagnosztika
ultrahang-diagnosztika

Ultrahang diagnosztika

Ultrahang vizsgálatokat a nagy tapasztalattal rendelkező radiológus szakorvosunk, Dr. Karácsonyi Botond végzi magánrendelőnkben egy modern, vadonatúj  Samsung Medison HS50 Color / Power / Pulzus Doppler készülékkel. Az ultrahang  egy kíméletes, fájdalommentes eljárás, amivel belgyógyászati, urológiai, nőgyógyászati, endokrinológiai, ízületi és érproblémák, elváltozások diagnosztizálhatók.

Hogyan készüljön az ultrahang vizsgálatra?

A hasi és kismedencei vizsgálat előtt legalább 5 órával kérjük már ne étkezzen és a  folyadékpótlására is csak szénsavmentes víz javasolt. A kismedencei vagy kifejezetten húgyhólyag ultrahangnál viszont fontos, hogy telt hólyaggal érkezzen, ezért ezekben az esetekben nem tanácsos a vizeletürítés vizsgálat előtt.

Milyen ultrahang vizsgálatokat vehet igénybe?

Hasi ultrahang vizsgálat

A hasüregi, és a kismedencei szervek vizsgálatára alkalmas. A szervek méretbeli változásai, szerkezeti eltérései, fejlődési rendellenességei éppúgy láthatóak, mint a ciszták, kövek, tályogok, jóindulatú zsír- és izomdaganatok, rosszindulatú tumorok, illetve a hasüregi folyadék.

Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat

A pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy vizsgálatának nélkülözhetetlen eszköze az ultrahang. Segítségével jól láthatók a lebenyek szerkezete és mérete, a pajzsmirigyben esetlegesen jelen lévő göbök, ciszták, gyulladásos folyamatok. Komplex vizsgálatunk magában foglalja a nagy nyálmirigyek és a nyaki nyirokcsomók vizsgálatát is.

Nyaki erek, carotis doppler ultrahang

A vizsgálatnak köszönhetően az érszűkülethez illetve érelzáródáshoz vezető, érelmeszesedésre való hajlam korán felismerhető. A nagyerek érfali elmeszesedésének elhelyezkedése, szerkezete, mérete, az általuk okozott érszűkületek pontos meghatározására ajánljuk ezt a vizsgálatot. A nyaki nagyerek szerkezete, a vér áramlása jól megítélhető ezzel a vizsgálattal.

Nyaki lágyrész ultrahang

Ezen a vizsgálaton a nyakon, a bőr alatt tapintható csomókat, felületes elváltozásokat, izmok szerkezeti eltéréseit vizsgáljuk.

Kétoldali emlő, hónalj ultrahang vizsgálat

Az emlők ultrahangos vizsgálatának előnye, hogy nem jár sugárterheléssel és fájdalommentes. A vizsgálat az emlők szöveti- és szerkezeti elváltozásainak (ciszta, daganat, stb.) kimutatására alkalmas. Az emlők mellett a jobb és bal oldali hónalj árkokat, nyirokcsomókat is megvizsgáljuk.

Az emlő ultrahang nem igényel különleges előkészületet és várandósság esetén is elvégezhető.

35 éves kor alatt az emlők szöveti- és szerkezeti elváltozásainak, mint például ciszta, daganat, stb. kimutatására az emlő ultrahang ajánlott. 35 év feletti nők esetében az ultrahang, a mammográfia, illetve adott esetben az emlő tomoszintézis a leghatékonyabb vizsgálati módszer.

Terhességi ultrahang

Amennyiben terhességi ultrahangra szeretne jelentkezni kérjen időpontot nőgyógyászainkhoz, akik elvégzik ezt a vizsgálatot. A vizsgálat célja, hogy minél előbb és minél nagyobb pontossággal kiszűrje a magzati rendellenességeket, valamint az anya egészségi állapotára is fényt derítsen.

A fennálló terhesség bizonyítására leghamarabb a havi menstruációs vérzés kimaradását követő második hétben kerülhet sor, amennyiben az otthon elvégzett terhességi teszt pozitív eredményt mutatott.

Kétoldali here, mellékhere ultrahang

A vizsgálatot leginkább urológus szakorvosunk végzi, melynek során megvizsgáljuk a here szöveti szerkezetét, a here körüli artériákat valamint vénákat, illetve a herezacskó rétegeit, valamint a mellékhere állományát. A gyulladások, daganatok, valamint a vérellátási zavarok is kimutathatók. Adott esetben a heresérv, a heredaganat, valamint a visszértágulat is megállapítható.

Egyéb lágyrész ultrahang

A bőr alatti lágyrészek, izmok, inak, a zsírszövet, az erek, a kötőszövet, valamint a nyirokcsomók vizsgálata. A vizsgálat alkalmas sérülések (pl. izomszakadás) kimutatására is.

Végtagi erek doppler ultrahang vizsgálata

A vizsgálatkor az alsó végtagokat vizsgáljuk a leggyakrabban. A vénás Doppler ultrahang vizsgálat pl. vénagyulladásról, vénás trombózisról, valamint vénás billentyű elégtelenségről adhat képet. Az artériás Doppler ultrahang a páciens végtagjainak keringését vizsgálja. Az erek funkcióját, valamint az esetlegesen fennálló kóros eltéréseket, szűkületeket nézzük ilyenkor.

Ízületi ultrahangok

A vizsgálattal az ízületek gyulladásai, sérülései, környéki meszesedések, inak és ízületi szalagok szakadásai mutathatók ki elsősorban. Leggyakrabban vizsgált ízületek: váll, térd, könyök, boka, de lehetőség van mindenféle ízület vizsgálatára. Az eljárás alkalmas például térdízületi gyulladás, Baker-cysta, meniscus és térdszalagsérülések kimutatására, a vállfájdalom okának kiderítésére, teniszkönyök és golfkönyök diagnosztizálására illetve egyéb
gyulladásos, traumás esetleg daganatos betegségek felderítésére is. A különböző ízületi vagy egyéb lágyrészekben lévő kóros folyadékgyülemek és a környéki vázizmok vizsgálatánál is alkalmazzuk az ultrahangvizsgálatot. Az izmok kóros elváltozásainak és sérüléseinek kimutatására is alkalmas.

Radiológusi szakorvosi konzultáció

Szakorvosi konzultáció, korábbi papír alapú vizsgálati eredmények áttekintése, értékelése, aktuális eredmények és a terápiás javaslat egyeztetését jelenti.

Szakorvosi konzultáció képi anyagról

Korábban készült röntgen / CT / MRI eredmények értékelését, véleményezését foglalja magába.

    Ultrahang diagnosztika    Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot (kötelező)