Urologia_Globe_Medical_Balatonkenese_Veszprém_Siófok_Várpalita_Balatonfüred-1920x900
Urologia_Globe_Medical_Balatonkenese_Veszprém_Siófok_Várpalita_Balatonfüred-1920x900

Urológia magánrendelés Budapest v. kerület

Urológia

Urológiai szűrővizsgálatok két lényeges férfi betegség felderítésére irányulnak, fiatal korban a hererák, idősebbeknél a prosztatarák felderítésére. Nőknél a szűrés a gyakori gyulladásos betegségek felfedezésére irányul. 

Szűrő vizsgálatok a megfelelő korban minden panaszmentes betegnél indokoltak. A szűrés fizikális: (prosztata) tapintás, ultrahang, vizelet és vérvizsgálatból áll, ez utóbbi a szérum PSA szint mérését jelenti. Ha eltérés vagy csak ennek gyanúja merül fel, akkor a diagnosztika folytatása szükséges. Ha Önnek panaszai vannak, először a korábbi leleteket tanulmányozzuk át. A tünetek gyakran fájdalmat, vizelési, merevedési zavarokat, vagy urológiai szervek normális küllemének megváltozását jelentik. 

A fizikális vizsgálat megtekintésből, megtapintásból, esetleg meghallgatásból áll. Frissen ürített vizelet tesztcsíkkal kerül vizsgálatra. Vérvétel, testnedvek mikrobiológiai vizsgálatra gyűjtése a rendelőnkben történik, innen továbbítjuk megbízható laboratóriumba. Az ultrahang vizsgálat korszerű készülékkel szintén a rendelőben történik, CT vagy MR vizsgálatra azonban velünk szerződésben lévő radiológiai centrumba irányítjuk Önt. 

Az eredményeket digitálisan rögzítjük, tároljuk, ezek bármikor visszakereshetők. Felkészülten várjuk Önöket, különösen ott, ahol már született egy orvosi döntés, de második véleményt kérnek, hogy biztosak legyenek a döntés helyességében. Különösen akkor lehet fontos egy ilyen konzultáció, ha a tervezett beavatkozás egy csonkoló műtét.

Azt is figyelembe kell venni, hogy minden vizeléssel és szexuális funkcióval kapcsolatos panasz az intim-szférába tartozik. A bizalomgerjesztő körülmények és az orvosi empátia nagyban segíti Önt a panasz megfogalmazásában. Ide sorolható a férfiak merevedési zavara és a nők inkontinenciája is. Ezek kivizsgálása megoldott és minél gyorsabban el kell kezdődnie a kezelésnek, mielőtt pszichés eltérések rakódnak rá a panaszra. 

Általánosságban is igaz, hogy törekszünk a betegség mielőbbi felszámolására valamint, elsődleges célunk, hogy a megoldás felé haladjunk. Merevedési zavarnál leggyakrabban a gyógyszeres kezelés a megoldás, női vizeletcsepegés pedig tornával, gyógyszerrel, lézeres kezeléssel, esetleg műtéttel oldható meg. A nagyon gyakori húgyúti fertőzéseknél életmód tanácsok, gyógyszerek segítenek. Visszatérő panaszoknál gondozásba vesszük Önt, így a probléma állandó felügyelet alá kerül. Sürgős eseteket a megfelelő kórházba irányítjuk, majd visszavárjuk a rendelőbe. Különleges kiterjesztett műtéteknél a tervezéskor minden információval ellátjuk Önt, így tisztán látja saját helyzetét, a gyógyulás feltételeit és az esetleges szövődményeket.

  Urológia


  Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot (kötelező)

  Urológiai magánrendelés urológia budapest V. kerületUrológiai magánrendelésen a szakorvoz a húgy- és nemi szervekkel foglalkozik. A fizikális vizsgálatot, a stressz-teszteket, a labor- és ultrahangvizsgálatokat, ha szükséges kiegészítik eszközös szűrővizsgálatokkal. Ha a rendelő ultrahang, laboratóriumi és társszakmai háttérrel is rendelkezik, akkor egy rendelésen elvégezhető az urológiai, labor és ultrahang vizsgálat. Az eredmények alapján pedig a páciens urológiai műtéteknek vethető alá. Urológiai magánrendelés során valószínűleg helyben kell majd vizeletet üríteni.

  Nőknél gyakori probléma az inkontinencia, főként a stresszinkontinencia. Inkontinencia okai lehetnek a szülés, medencekörnyéki műtétek, hólyag betegségek következménye, illetve menopauza után a változó kor beállta, ezen felül túlsúly is.

  A gasztroenterológia az emésztőrendszerrel és annak betegségeivel foglalkozó tudományág.

  A vesekövesség (latinul: nephrolithiasis) a vizeletkiválasztó rendszer betegsége, melynek során a vizeletben található kristályok kicsapódnak, követ formálnak.[1] Ezek a kövek változó összetételűek és méretűek lehetnek, előfordulnak homokszemcse nagyságúak, de akár akkorák is, mint egy golflabda vagy egy tyúktojás. Akár tünet nélkül is távozhatnak a vizeletelvezető rendszeren keresztül. Tünetek rendszerint akkor jelentkeznek, ha elzáródást okoznak. Ekkor erős, görcsös fájdalom léphet fel (vesegörcs). A betegségben legtöbbször a 20-40 év közötti korosztály az érintettebb, és a férfiak hajlamosabbak rá.

  Urológiai magánrendelés

  A vizelet vizsgálata[szerkesztés]

  Számos betegségben megváltozik a vizelet mennyisége és minősége. Ezért a vizelet vizsgálata (uroszkópia) egyike a legősibb orvosi vizsgálatoknak. Sokféle kóros állapotra, valamint a vesék és a vizeletelvezető rendszer betegségeire lehet következtetni belőle. Így például cukorbetegségben sok, emellett cukrot tartalmazó vizelet képződik, míg vese vagy a vizeletvezeték betegségeiben gyulladásos anyagcseretermékek, fehérvérsejtek vagy mikroorganizmusok is kimutathatóak a vizeletből. A vizelet vizsgálat eredménye elsősorban a veseműködés állapotát tükrözi. A vizsgálat alapvető elvei:

  • meghatározott anyagoknak lehetőleg teljes mértékben ki kell választódniuk a vérből a vizeletbe,
  • más anyagoknak lehetőleg teljes mértékben a vérben kell maradniuk.

  A vizsgálat kiterjed:

  • baktériumok jelenlétére – normáltartomány 1000/ml alatti tartomány, ami nem igényel intézkedést;
  • vér jelenlétére – normál esetben nem lehet vér a vizeletben;
  • fehérje jelenlétére – normáltartomány napi ürített fehérjemennyiség (24 órás) 500 mg/l alatt; albumin 300 mg/l alatt.

  A vizeletgyűjtés[szerkesztés]

  A vizeletgyűjtésnél az a legfontosabb, hogy minél tisztább anyag kerüljön laboratóriumi vizsgálatra (pl. ne lekváros üvegbe gyűjtse a beteg a vizeletet lehetőleg). A vizsgálatra kért anyagról az orvos rendelkezik:

  • reggeli vizelet – normál alvást követő felkelés utáni első vizelet;
  • spontán vizelet – felszólításra azonnali vizelet űrítés a gyűjtőedénybe;
  • kezdeti vizelet – a kifolyó vizelet első adagja;
  • középsugár vizelet – vizelés során az első adag a WC-be űrül, majd a vizeletet a vizelés közepétől kezdve a beteg a gyűjtőedénybe fogja fel;
  • gyűjtött vizelet – az orvos által meghatározott ideig tartó vizeletgyűjtés (a 24 órás vizeletgyűjtés pl. azt jelenti, hogy felkelés után a gyűjtő személy az első vizeletet még nem fogja fel, de minden vizeletét, amit ezután vizel, edénybe gyűjti a másnap reggeli első vizelettel együtt).

  Magömlés – Urológiai magánrendelés

  A magömlés vagy ejakuláció az ondó távozása a hímvesszőből, többnyire orgazmus kíséretében. Általában szexuális tevékenység (közösülés, önkielégítés) hatására következik be. Spontán magömlés azonban (elsősorban serdülő fiúknál) alvás közben is bekövetkezhet. Magömlés és orgazmus a hímvessző ingerlése nélkül, például a prosztata masszírozásával is kiváltható.

  A magömlés során távozó váladék mennyisége és a kilövellés erőssége egyénenként változó. Mennyisége általában 1,5–10 ml közötti. Ez függ például a ráhangolódástól, életkortól, és attól, hogy két magömlés között mennyi idő telt el.

  Női szmegma

  A női szmegma (latinul ‘smegma clitoridis’) nagyrészt a csikló és az azzal érintkezésben álló szervrészek faggyúmirigyeinek váladéka és elhalt hámsejtek keveréke. Ez nagyobb bőségben képződik, mint a férfi szervezet által termelt szmegma. Szennyező anyagai általában hamarosan eltávoznak a jelenlét oka megszűnte után.

  Férfi szmegma

  Férfiak által termelt szmegma nedvesen tartja a makk felületét és közösülés alkalmával kenőanyagként szolgál. Korábbi elképzelés szerint ez a makk-tövi faggyúmirigyek, a Tyson-féle mirigyek terméke lenne, de erre bizonyítékot nem találtak. Egy újabb álláspont szerint[2] a férfi szmegma a fityma belső felületét takaró mikroszkopikus kidudorodásokból ered az ezekből folyamatosan leváló élő sejtek elzsírosodásával.

  Prakesh[3] analizálta a váladékot és azt találta, hogy annak 26,6%-a zsiradék volt, 13,3%-a fehérje, ezenkívül elhalt hámsejtek, szkvalén, here-, valamint mellékhere-váladék, mások lizozimet (egy baktériumoktól védő hormont) és androszteront (nemi hormont) is találtak. Wright szerint gyerekkorban szmegma csak gyéren képződik, bár a fityma felületét már borítja hámsejtréteg. Kamaszkorban a szmegmaképződés felgyorsul a teljes nemi érettség koráig, felnőttkorban eléri maximumát, amikor nemi kenőanyagként szolgál, öregkorban pedig lelassul, majd csaknem teljesen leáll.

  Szmegma és egészség

  A szmegmát még az évszázad elejéig sokan úgy tekintették, mint egészségre káros anyagot. Ezt a nézetet csak 2006-ban döntötték meg.[4] A szerzők 75 orvosi szakirodalmi mű idézésével megvizsgálták az eddig felhozott érveket a szmegma rákokozó létének kimutatására. Ezeket kiértékelve leszögezik, hogy az érveknek hiányoznak megfelelő alapjai és a szmegma nem okoz rákos megbetegedést.

  Urológia magánrendelés Budapest V. kerület

  Intimtorna – Urológiai magánrendelés

  Az intimtorna[1] a medencealapi izmokkal és záróizmokkal végzett mozgásfajtáknak, speciális gyakorlatoknak és módszereknek az összefoglaló gyűjtőneve. Az intimtorna gyakorlatok urológiai, proktológiai, nőgyógyászati és andrológiai problémák megelőzésére vagy az altesti tünetek csökkentése/megszüntetése céljából, illetve bizonyos szexuális funkciók, érzetek javítása érdekében végezhetőek[2][3][4] speciális tornaeszközök használatával vagy anélkül.

  Az intimtorna szó az angol intimate gymnastic,[5][6] intimate fitness tükörfordítása.

  Az intimtorna szó a köznyelvben általánosan használatos fajtanév vagy gyűjtőnév,[7][8][9] magában foglalja az aviva (aviva intimtorna, avivatánc), gátizmok gyógytornája, gátizomtorna, gyűrűs izmok tornája, hormontorna, intim izmok tornája, intimfitnessz, intimsport, KIT (kriston-intimtorna), kegelek, medence alapi izmok tréningje, medencefenék-izomtorna, női/férfi intim jóga, PFMT (pelvic floor muscle training), rejtett izmok tornája, szexgimnasztika, szerelmi ChiQung, taoista szerelmi gyakorlatok stb. megnevezésű tréningeket, mozgásprogramokat.

  Ezek a kifejezések egymástól többé-kevésbé eltérő módszereket, gyakorlatokat illetve eszközhasználatot is jelentenek.

  Urológiai magánrendelés, magánklinika Budapest V. kerület